Blog

Vols saber com celebrem Carnestoltes en la Comunitat Valenciana?

Ja arriba carnestoltes, l’època de l’any en què pots trobar xiquets (i no tan xiquets) al carrer amb la cara pintada, un barret, una capa… Però coneixes la història d’aquesta celebració? Sabies que és una de les festes paganes més celebrada al món? Són dies d’alegria, festa i diversió.

Per començar, has de saber que aquesta celebració pertany al calendari lunar i té el seu origen en celebracions paganes de diferent procedència. Per exemple, les que els romans tenien en honor a Baco (déu del vi) o les saturnales, també romanes. No obstant això, alguns historiadors reconeixen que l’origen de Carnestoltes es troba a Sumeria o Egipte, fa més de 5000 anys.

Amb el cristianisme la festa es va popularitzar i va adquirir el nom de “Carnaval”. El seu significat es va orientar al fet de acomiadar-se de menjar carn i de portar una vida llicenciosa durant el temps de quaresma.

Vols conèixer algunes curiositats de les tradicions i celebracions de carnestoltes a la Comunitat Valenciana?

Per exemple, sabies que la celebració de Carnestoltes de Vinaròs és una de les més antigues de la Comunitat? En la seua programació destaquen la batalla de farina i el tradicional “entierro de la sardina” que es fa a moltes parts de la comunitat i altres territoris de Espanya, com Múrcia. També hi ha balls, sopars al carrer i focs d’artifici.

En Requena, d’altra banda, carnestoltes és molt important. Tots els veïns ixen al carrer a veure els cercavila, muixerangues i comparses. Una de les curiositats d’estes festes de Requena és l’acte del rei de “las cepas”, una divertida representació que dona pas al pregó de les festes.

A Gandia, l’encarregat d’anunciar a tothom que comencen les festes es el “tío de la porra”. Personatge molt volgut pels gandians, de gran nas i ulleres negres, té una gran significació per als xiquets, ja que els trau de l'escola i els anuncia que les festes han començat.

I, per últim, parlem de les festes de Pego. A esta localitat s’apropen cada any molts visitants per veure les celebracions de Carnestoltes. Estes festes comencen amb la “Baixà” al riu Bullent i finalitzen amb el tradicional “entierro de la sardina”, anomenada ací com a “Pinyata”.

Ara que coneixes les tradicions i costums només et queda fer una cosa: posar-te la teua millor disfressa i gaudir d’uns dies plens d’alegria, diversió i amics.

Nivel: