Blog

10 novel·les imprescindibles

Del segle XV al XXI, del romanticisme històric al realisme contemporani, la nostra llengua disposa d'un distingit i ampli catàleg literari. Ara que ha arribat l'estiu i tenim més temps per a la lectura, et portem aquesta llista de 10 obres importants en la literatura valenciana-catalana.

No les presentem en un ordre particular d'importància o publicació. Algunes de les més antigues les coneixeràs del currículum valencià d'ensenyament; d'entre les més recents, et sonaran noms de columnistes o d'obres adaptades al cinema. Si t'interessa un resum similar de literatura en anglès, mira aquest post amb 10 estupendes novel·les gratuïtes i poc conegudes que t'encantaran.

Anem amb la llista!

 

8aDQLiY05PJi7Amv6awoiyQATNvhDNMchkjGH9kPPXBfjZzL20aY_RD3ZEt22KEQYlnufSkOXyGEe73gfvCZSzh2y_pTFIhbgSG55fdjhyOMD9nyI3ZhF2gM9W1zFt71EsIQR1MP

Per als escèptics, sarcàstics i observadors

El perquè de tot plegat, Quim Monzó

Trenta relats amb títols tan variats i suggeridors com La honestitat, La immolació, L’eufòria dels troians o Per què les busques dels rellotges giren en el sentit de les busques dels rellotges?, humorístics (o fregant el morbós) però sobretot molt, molt aguts. L'essència mateixa de Monzó, de qui no ens podem resistir a recomanar-te també El tema del tema; una altra col·lecció, aquesta vegada de columnes d'opinió sobre allò quotidià i allò lingüístic, que no t'has de perdre si eres d'aqueixa gent que gaudeix nadant a contracorrent.

 

lMEsThyiAofbdwV3_r7TpR96SML1sR1zRYWal9x9A7Ucphgrosk8iiRldKh7OVMyItz5qAicfPLVGqw_nhTMtfDc8o29rc-D2oQUp96CLNUFYpdkiMPLqPYmPez32PMn5Oi0yKV7

Per als qui veuen la història amb rostre humà

Mirall trencat, Mercè Rodoreda

Barcelona, principis del segle XX. Tres generacions de dones de la família Valldaura narren la història d'una ciutat i una societat a les portes de la Guerra Civil. Una obra coral carregada de simbolisme, de destinacions truncades reflectides en l'espill del temps. Tota l'obra de Rodoreda és magistral. Però aquesta és la novel·la que definitivament no t'has de perdre.

 

_gMWrTnOBHoWa9F5m-6Q8aYC91xnnujxPdT7PWZy9b-rgcEOmC_R_JRyklPNZ7X7BVLDAAwB_I0OE8cLuwlaGWgxYlvOYJGrwmmU_T7yP7BXcxbE4U3NLsusMTwuBZoZHkr7QK1C

Per als qui fantasien sense desenganxar els peus del sòl

Cròniques de la veritat oculta, Pere Calders

Conegut com “el Kafka català”, va escriure els seus primers relats als catorze anys per a convertir-se després en un dels exponents del realisme màgic o fantàstic. Un desert només visible als ulls del protagonista, dos soldats desarmats que resolen la batalla jugant a la ratlleta, un arbre que creix espontàniament enmig del menjador d'una casa… Humor, ironia, sorpresa i fantasia, a més d'un ús molt precís de la llengua fan d'aquesta una obra mestra de la literatura contemporània en català.

 

6xLU0eqVJHGzWn0wFGMiF7FOUvpcQCXhbfEp8gWzhoJbSPBr46PEAGOylA5gfKFF9VZ2kAuS8KeVojkRk3fFeuwevJSdSYchC-AZz-BDBICm7jZVOaUr8DwcMF-1Y9pLIOIJcMUl

Per a (re)enamorar-se de la llengua

Llibre de meravelles, Vicent Andrés Estellés

Un poemari que connecta dos moments clau en la història de la llengua valenciana: el seu naixement, i el declivi de l'època franquista. Està estructurat en tres parts, i com un retaule medieval, s'estén amb detall en la seua part central i està fonamentalment inspirat en l'obra homònima de Ramón Llull. Et posa la pell de gallina.

Un entre tants com esperen i callen.

Un entre tants.

 

Un entre tants com esperen, treballen.

Un entre tants.

 

Un entre tants com esperen, badallen

Un entre tants.

 

Un entre tants.

 

mrPTly2NbHqyV8-b8vPGvzmhwsHx3X7N3GuqLXEykfitZphYdxkkPGaB9IJeeyTWALnhkZH8YZ52ixjrUJpC3u1HMzHdT4mPTLMGep8PxoM6D54eOeE6eRNQZ-yspWnDvUAbrKC6

Per als qui cerquen bones preguntes i eviten respostes fàcils

Incerta glòria, Joan Sales

Un testimoniatge de la Guerra Civil que evita la temptació de veure el conflicte com una història de bons i dolents. Una novel·la que salta del format epistolar a les memòries, des del front a Aragó a la postguerra a Barcelona. És la història de Lluís, Juli, Carlana, Trini i Cruells; personatges realistes, com tu i jo: amb els seus dubtes, les seues intencions incertes i tan allunyats com qualsevol de veure-ho tot blanc o negre.

 

5V-RiKTvl07w00TmBOEhHL0KLTqDKQM0gFxovwOP7j6Ix-SLMIN3GrNIGzsluP_cmHc6nfVJ1AugemGRXc-8gAjdfzZdXw0Ge55tNUDYat-PSBUAwF_f-ILq-hrx5yyZrxvitRxU

Per als qui gaudeixen de les coses senzilles de la vida

El quadern gris, Josep Pla

“Per començar pel començament, passeu al 8 de març de 1918”.

Així ens convida la Xarxa de Mots a iniciar el recorregut de la vida de Pla a través del seu quadern gris, que podem gaudir de forma gratuïta en forma de blog. I, que no t'enganyen les dates: l'autobiografia de Pla sembla escrita ahir. A més es llig amb gust perquè veus que un geni de les lletres com Pla ha viscut el mateix que tu: l'olor del berenar a l'estiu, els dies de tristor que no hi ha manera de superar, les anècdotes en les festes del poble, els deutes amb algun amic…

 

O7UmVlcW6GKVf0Wuirw_Mgo4VJ4sWNGgMRTmhgUowxmCoIa1uiQnuzPo90h1JTLVJ6kvxsi96nOkpBhZnaIjJmGyDIt4w_fjHAArKrCoXq5_zRb5P5cwr9IrrTRPlX1eJ2nyyFac

Per als qui viatgen amb la ment

Càmfora, María Barbal

Càmfora: substància semisòlida, cristal·lina i cerosa de forta olor. També, una de les millors novel·les contemporànies en la nostra llengua que potser no conegues. El món va descobrir la literatura de Barbal amb Pedra de Tartera, però Càmfora és el seu treball més premiat. Aquesta obra és a les comunitats rurals catalanes, el mateix que Pig Earth és als Alps francesos. Pot ser que hages tingut sort i hages pogut visitar la comarca de Pallars; però no hauràs viscut la Catalunya rural fins que lliges aquest llibre.

 

CsMTgzBjQoUlFrW0jR1xGgrtycOAKMq9wwz1jZELh9n3gxiZGUJDQTdljihvEnTBtwQOHHEkt3EBMRE1T5mYKa9HeEa-ijVLHowybqcGQZqzBJo_lqSwA4F7k8nHSoc50IlyeiWT

Per als idealistes i amants de la metàfora

La pell de brau, Salvador Espriu

Un poema cívic i ètic, i sobretot un símbol del diàleg entre llengües i nacionalitats. Moltes vegades interpretat només en clau política, és en qualsevol cas un signe de l'esperit de llibertat i concòrdia dels anys 60 que va trobar reflex en la nostra llengua. En paraules d'Espriu: “Els homes no poden ser si no són lliures”.

 

QsSYLhgpZYhjrznxVpyNbMo43DKVFMXEOGlQh4_zS7oHlWiNxaI4eTe6JGUPXbO2JQdVh-ZAeI1P0Gn3PGzt-vlIIPEJha8Uhz-SbkTyIwlDcAMrI4PtfxxH6REOlmOjNdyJor61

Per als qui sempre donen una segona oportunitat

Tirant lo Blanch, Joanot Martorell

Si vas fer el Batxiller a la Comunitat Valenciana segur que ja coneixes el Tirant, i saps de memòria que és una novel·la èpica i de costums, que barreja la realitat i la fantasia, que defineix tot allò bèl·lic i descriu diferents tipus d'amor…També saps, per experiència, que les coses no es lligen igual per obligació que per gust. Així que no puges encara la teua còpia a Wallapop i dona-li una segona lectura. Si el nostre suggeriment arriba massa tard, pots llegir diferents versions incloent l'incunable de la Universitat de València en la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes.

 

vTeLsUx5_-wzQGBaesl56WFtwthaiqaDmD5LTciOQjq6ys1eXd5ZvHluUsdCOD7a1NhafF3T5D-QyyARdd3XjJs25sIK3w5KEzzDsEg4-xdyQo0wJSNgEBee9pDtdcYpshtHOizO

Per als qui no tenen por d’un repte

Poesies, Ausiàs March

Mon pensament mostra que m' entristeix

quant entre gents estich mut é pensiu

lla donchs amor peix sos fills en lo niu

que dins mon cap ha llonchs temps que nodreix,

est es aquell voler sens algun terme

per ço amor de mi no 's partirá

aquell amor qu' en nostra carn está

no net al amor lo no cansable verme.

Qui no s'ha sentit així alguna vegada? Sabem que no és una lectura fàcil, però la recompensa mereix la pena. Si necessites una espenta abans d'enfrontar-te al poemari de March, et recomanem aquest documental de Cervantes Virtual.

Esperem que tingues l'oportunitat de gaudir de l'estiu amb una bona dosi de paraula escrita i que tornes de les vacances amb ànim de donar ús a l'idioma i conèixer-ne més sobre ell. Mentrestant, t'animem a seguir-nos en Facebook i Twitter, on solem publicar recomanacions, curiositats i consells lingüístics que trobaràs d'utilitat.

CURSOS DE INGLÉS ONLINE

Beenglishlab

La mejor herramienta online para:

Nivel: 

Contenido relacionado

El passat 7 d'octubre la ciutat d'Elx celebrava un moment important: el Correllengua 2022, l'avantsala del Dia de la Comunitat Valenciana que es commemora l'endemà passat.

Des de l'Ajuntament de la ciutat, el professor del Centre d'Idiomes de la UMH, Pere Vives, exposava amb passió la seua defensa d'aquest idioma, així com de la cultura i les tradicions que li acompanyen.

La directora de Formación de la Fundación UMH, entidad gestora del Centro de Idiomas, Ana Esclapez, se ha desplazado hasta San Vicente del Raspeig para estrechar lazos con la academia aCCadem Group y colaborar en acciones que ayuden a reforzar la difusión de sus cursos de idiomas.

Para ello, Esclapez se ha reunido con el CEO de este centro, Juan Guerrero, con quien ha dialogado sobre diferentes acciones dirigidas a impulsar su objetivo común: potenciar la formación de idiomas en la sociedad.

Sovint, quan parlem de gastronomia valenciana ens ve al cap la paella. I és que... qui no ha menjat mai una bona paella?

No obstant això, la gastronomia valenciana no sols compta amb aquest plat, sinó que té desenes d’elaboracions suculentes i pròpies que formen part de la idiosincràsia de la terra.

Hui satisfarem els més golosos, ja que parlarem dels dolços més típics de la Comunitat Valenciana.