elx

La pólvora, factor comú de les nits més especials per als il·licitans i alteans

Els focs artificials són un dels reclams de la cultura valenciana. La pólvora és, sens dubte, símbol de celebració i festivitat. Cada vegada que se celebra un acte a la Comunitat sempre hi ha traques, castells de focs, mascletades o algun que altre coet.

Tradicions valencianes de Tots Sants

Per Tots Sants se celebra, a tota la comunitat, la festivitat amb la qual recordem els que ens han faltat, ens han deixat o ja no hi són.

Les tradicions més conegudes són l’ofrena de flors per als nostres difunts. Com a resultat, els cementeris s’omplin de familiars i multitud de ramells de flors.

Gastronòmicament, també tenim els costum de menjar bunyols i xocolate, que acompanyem amb la cançoneta “Està ja fet el xocolate? Encara no, falta un poquet. Que rode la mola, que rode el molí, amb una coca d’oli i un barral de vi”.

Valencià: Què és el dia de l'Ascensió d'Elx?

Vols conéixer l'origen del dia de l'Ascensió? Atent al que ens conta el profe del Laboratori d'Idiomes Manel Alarcón: El 25 de maig és el dia de l'Ascensió, açò són els quaranta dies posterios al Diumenge de Pasqua. En altres temps. aquest dijous era festiu, i la gent aprofitava per anar a la serra i "fer herbetes", és a dir, arreplegar les plantes aromàtiques que creixien a les serres del municipi d'Elx com la del Pantà, el Tabaià o el Ferriol.