Blog

La pólvora, factor comú de les nits més especials per als il·licitans i alteans

Els focs artificials són un dels reclams de la cultura valenciana. La pólvora és, sens dubte, símbol de celebració i festivitat. Cada vegada que se celebra un acte a la Comunitat sempre hi ha traques, castells de focs, mascletades o algun que altre coet.

No obstant això, hi ha celebracions que giren al voltant de la pólvora, ja que tenen com a protagonista principal els focs artificials. A causa de la proximitat de les festivitats que s’apropen, hui parlarem de les curiositats d’una de les nits més importants per als il·licitans, La Nit de l’Albà. Així mateix, comentarem les característiques d’un dels esdeveniments pirotècnics més esperats pels alteans, El Castell de l’Olla. Espectacles com els focs artificials formen part de la cultura valenciana. Si vols endinsar-te més en els costums d’aquesta terra pots inscriure’t en els cursos de valencià i aprendre o perfeccionar un dels dialectes més parlats.

La Nit de l’Albà

L’origen de la celebració de la Nit de l’Albà es remunta a l’edat mitjana quan era típic que les famílies ofrenaren a la verge disparant un coet per cada fill que tenien. És d’aquesta tradició d’on ha derivat la Nit de l’Albà. Cada 13 d’agost el cel d’Elx es veu il·luminat per focs artificials que simulen palmeres i que culminen amb la Palmera de la Verge representada al firmament de la ciutat.

Durant la celebració es tradició que els habitants d’Elx llancen pel seu compte milers de coets. No obstant això, minuts abans de la mitjanit la ciutat se submergeix en un silenci profund per gaudir de l’espectacle. A més, per facilitar l’admiració dels focs artificials les zones més cèntriques de la ciutat es queden a les fosques. Una vegada acaba l’espectacle, pels voltants de la Basílica de Santa Maria s’escolta Aromas ilicitanos, una de les melodies més típiques de la ciutat. I seguidament, els més atrevits i apassionats de la pólvora poden gaudir de la guerra dels coets borratxos. La tradició és acabar la nit menjant meló d’Alger amb la família o amics, posant fi a una de les celebracions més esperades i significatives per als il·licitans, declarada Festa d’Interés Turístic Autonòmic de la Comunitat Valenciana.

El Castell de l’Olla

Coincidint amb la festivitat de Sant Llorenç, cada segon dissabte d’agost té lloc a Altea un dels espectacles pirotècnics més especials de la Comunitat: el Castell de l’Olla. L’esdeveniment, reconegut el 2016 per la UNESCO, reuneix a més de 50.000 persones a la costa de l’Olla per contemplar com més de 3.000 quilos de pólvora, disparats des del Mediterrani, esclaten en el cel al llarg de quasi mitja hora. El fet de llançar els coets des de la mar és el que fa únic aquest espectacle que simula que el castell naix de la mar i reflecteix la llum a l’aigua creant un efecte màgic.

Tot va començar el 1978, quan una colla d’amics, que formava part de la Comissió de festes de sant Llorenç, va decidir rendir homenatge al tio Blai el coeter, llançant des de la platja un castell més gran que de costum. A causa de l’acollida que va tenir l’esdeveniment, la colla va decidir crear una confraria per a perpetuar-lo i organitzar-lo anualment.

Enguany, l’espectacle tindrà lloc el 10 d’agost i serà el més ecològic de la història, ja que tots els components de la pirotècnia que es llançaran seran respectuosos amb el medi ambient. Després de 32 edicions, aquest espectacle segueix despertant la il·lusió dels alteans i cada vegada de més gent.

CURSOS DE INGLÉS ONLINE

Beenglishlab

La mejor herramienta online para:

Nivel: